Barnbok om diabetes gör succé

I höstas skrev ProCivitas-eleverna Sofia Livman, Elin Fröderberg och Teodora Kekeric en barnbok om diabetes inom ramen för Ung Företagsamhet (UF). Nu har boken kommit från tryckeriet och på den regionala UF-mässan i Skåne prisades de dubbelt – de vann i kategorin Årets hantverk och fick produktutvecklingspriset.

– Det känns galet att ha blivit publicerad och fantastiskt att vi är klara för SM i Stockholm. Responsen har varit långt över förväntan och vi har sålt fler exemplar än vi vågade hoppas på. Det är otroligt spännande och roligt, säger Sofia Livman.

Boken, som har titeln ”Hjälp, jag är låg!”, är skönlitterär och riktar sig främst till barn i åldrarna 6-9 år. Det är också barn som karaktärerna i boken har formats efter. Eleverna, som går på ProCivitas i Malmö, har gjort allt arbete från grunden, både research och illustrationer.

– Boken handlar om hur diabetes typ 1 påverkar vardagen för de som har sjukdomen. Som att spela fotboll eller äta mellanmål på fritids. Tanken är att den ska vara intressant att läsa samtidigt som den utbildar i medicinska termer, berättar Elin Fröderberg.

Relation till sjukdomen

Både Elin Fröderberg och Sofia Livman har en relation till sjukdomen. Elins pappa fick diagnosen när han var 20 och Sofias yngre syster har levt med diabetes typ 1 sedan hon var nio.

– Vi har sett och levt med sjukdomen på nära håll, därför känns det ännu mer angeläget att skriva den här boken. Det är inte bara människan med diabetes som drabbas, omgivningen påverkas också. Det har jag märkt tydligt, säger Elin Fröderberg.

För Sofia Livman har en författardröm gått i uppfyllelse.
– När jag var tre år gammal sa jag att jag ville bli författare, nu är jag det. Vi är väldigt stolta över oss själva och allt arbete vi lagt ner har varit värt det. Att vår bok dessutom gör nytta och hjälper människor är värmande, säger hon.

”Många hör av sig”

Boken får beröm från många håll. Både barn och vuxna hör av sig och berättar att boken är enkel att förstå.

– Många som är anhöriga till någon som har diabetes, eller själva har diabetes, har också hört av sig och berättat att de tycker att vi gör ett viktigt arbete. Det är överväldigande. Vi ser också att folk rekommenderar boken i sociala medier och på olika forum, säger Teodora Kekeric.

– Flera personer, som tidigare inte visste så mycket om sjukdomen, har sagt att de lärt sig saker som de inte hade en aning om förut och att de nu förstår allvaret i sjukdomen. Sen har vi fått förfrågningar om att föreläsa om boken och diabetes typ 1 på olika skolor. Det är fantastiskt roligt att vi kan bidra med ökad kunskap och förståelse, det var precis den ambitionen vi hade när vi startade projektet, säger Sofia Livman.

Eleverna har själva marknadsfört boken i sociala medier och på mässor. Planen är att fortsätta även efter Ung Företagsamhet.

– Vi har fått lite kontakter med företag, sjukhus och skolor som kommer hjälpa oss att nå ut med boken till fler. Efter UF-året vill vi starta upp i en annan bolagsform och då ska vi försöka utveckla våra samarbeten och nå ut i fler kanaler där vår mål- och kundgrupp befinner sig, säger Elin Fröderberg.

#Malmö #ProCivitas #Ung Företagsamhet

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler