ITG-elever vill rädda världens elefanter med konst

Elefanten är utrotningshotad. Det vill eleverna i klass 1D på IT-Gymnasiet i Göteborg vara med och ändra på. Under våren har de skapat dataanimerade konstverk för att uppmärksamma elefanternas situation i världen.

I höst ska utvalda konstverk visas upp och auktioneras ut på The Elephant Ball – en stödgala för elefanter som arrangeras av organisationen The Perfect World Foundation.

– Det känns bra att göra något på riktigt. Man har ju sett på tv att elefanterna är utrotningshotade men det har känts så avlägset. I det här projektet har vi fått en djupare förståelse för deras utsatta situation och hur viktiga de är för vår jord, säger Emilia Tengborg, elev på IT-Gymnasiet i Göteborg.

Ta in omvärlden i klassrummet

Det hela började med att Sara Nilsson, lärare i kemi och digitalt skapande, tog kontakt med The Perfect World Foundation.

– Vi har en vana på skolan att försöka koppla undervisningen till verkligheten och inte bara ge eleverna lösryckta och fiktiva projekt att jobba med. Vi försöker knyta skolarbetet till organisationer eller företag och just den här organisationen vill gärna nå ut till ungdomar på ett pedagogiskt och bra sätt. Så det kändes helt rätt, säger hon.

I projektet har eleverna, utöver konstverken, även tagit fram tryck till t-shirts. Eleverna har varit indelade i olika grupper där varje grupp har jobbat med ett särskilt tema.

– Projektet har varit ett samarbete mellan kurserna digitalt skapande och estetisk kommunikation. Att det blev fokus på just elefanter beror helt enkelt på att The Perfect World Foundation valt elefanten som årets utrotningshotade djur 2016, berättar Mattias Lindgren som undervisar i digitalt skapande på skolan.

Han fortsätter.
– När vi jobbar med så kallade skarpa projekt brukar vi försöka närma oss organisationer som på ett eller annat sätt fokuserar på mjuka värden. På så vis kan man göra skillnad samtidigt som man får upp ögonen för viktiga frågor.

Starka budskap

Konstverken föreställer alla elefanter i olika miljöer och skepnader. En del är färgsprakande och glädjefyllda, andra mer sorgsna. Gemensamt för samtliga är att de sänder ut starka budskap om elefanternas situation. Malin Rosén berättar om sin grupps arbete.

– Vi gick för det mer sorgsna och vårt tema var krossat glas. Jag vill dock inte att min bild enbart ska uppfattas som ledsam, jag vill också att folk ska tycka att den är fin. Jag använde många starka färger i mitt konstverk, säger hon.

Lärarna är överväldigade men inte överraskad av elevernas engagemang för elefanterna.

– Drivkraft finns i alla elever, det gäller bara att hitta den. Eleverna har gått in helhjärtat i det här projektet och det är tydligt hur mycket empati de har med djur som lider. De vill verkligen göra skillnad, säger Sara Nilsson.

Mattias Lindgren är även imponerad av elevernas kunskaper som ligger till grund för konstverken.

– Jag ska erkänna att jag blev förvånad, kvaliteten på produkterna är fantastisk. Vi har ju sett vad de kan tidigare så förväntningarna är alltid höga, men i det här projektet har de helt klart överträffat dem, säger han.

Vad eleverna ska göra med de konstverk som inte ska auktioneras ut återstår att se.

Här är några av elevernas konstverk

Fade away - Lisa Falke Frey

Fade away - Lisa Falke Frey

Emilia Tengborg Johanna Pesonen Hanna Cronholm

Malin

#Göteborg #IT-Gymnasiet #The Perfect World Foundation

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler