”Jag ser fram emot att skapa en campus-känsla”

I höst startar Drottning Blankas Gymnasieskola i Linköping, och nu är det klart att skolan kommer att ligga på Sankt Larsgatan mitt i stan. David Drejstam, som har varit rektor på Framtidsgymnasiet sedan 2008, blir rektor på skolan.

I samband med Drottning Blankas nystart flyttar Framtidsgymnasiet också in i samma lokaler på Sankt Larsgatan. David Drejstam kommer att vara rektor på båda skolorna.

– Det känns väldigt spännande att få vara med och starta Drottning Blanka i Linköping. Jag ser fram emot att skapa en campuskänsla, med två gymnasieskolor under samma tak, säger han.

Även KLARA Gymnasium och LBS Kreativa Gymnasiet, som båda ingår i AcadeMedia, ligger inom ett par hundra meters radie.

Mångårig erfarenhet

David Drejstam har jobbat på Framtidsgymnasiet i Linköping i 16 år, nio av dem har han varit rektor. Hans erfarenhet och lokala förankring blir viktig vid uppstarten av Drottning Blanka.

– Jag har hunnit bygga upp ett stort lokalt nätverk, inte minst med de andra gymnasierektorerna, men också med annan personal på kommunen. Jag vet var man vänder sig i olika frågor och har redan idag etablerade samarbeten med andra skolor i Linköping. Detta tar jag givetvis med mig in i min nya roll, säger han.

Under sin tid som rektor på Framtidsgymnasiet har David Drejstam lyckats skapa en skola där goda relationer står i centrum. Flera år i rad har skolan haft kommunens nöjdaste elever.

– En bra skola är en skola där vi som jobbar där bryr oss om eleverna på riktigt. Jag vill att både medarbetare och elever ska längta efter att komma till skolan, att den ska vara som en andra familj. Den känslan har vi lyckats skapa på Framtidsgymnasiet och det ska vi göra på Drottning Blanka också. Alla lärare jobbar för alla elever och alla är tillsammans med eleverna under hela deras skoldag, ingen stänger in sig i ett personalrum, säger David Drejstam.

Han ser flera gemensamma nämnare mellan hur Framtidsgymnasiet och Drottning Blankas Gymnasieskola jobbar.

– En är att vi jobbar mycket med elevernas självförtroende och självkänsla. Vi har höga förväntningar på varandra, men det ska också alltid kännas ok att göra fel. En annan likhet är att vi har högt i tak och tar tillvara på varandras olikheter, vi ser dem som en styrka, säger han.

”Det bästa av två världar”

Både Framtidsgymnasiet och Drottning Blankas Gymnasieskola kännetecknas av att skolorna ofta är små. Genom att skapa ett campus-liknande koncept hoppas David Drejstam att man kan fånga det bästa av två världar.

– På en mindre skola är det ofta lättare att skapa god sammanhållning bland eleverna, man umgås med elever i andra årskurser och på andra program. Det ska vi värna om, samtidigt som det ger en annan dynamik med två skolor under samma tak. Inte minst med tanke på att Framtidsgymnasiets program ofta lockar många killar medan Drottning Blankas utbildningar lockar många tjejer. Nu blir det en bättre blandning som jag tror gynnar båda skolorna, säger han.

– En annan fördel med att ha två mindre skolor under samma tak är att vi kan samverka på olika sätt. Lärare kan jobba tillsammans och vi kan ha gemensamma sociala aktiviteter för att eleverna ska trivas hos oss.

Drottning Blankas Gymnasieskola finns sedan tidigare på tolv orter i Sverige. Skolan i Linköping kommer att ha samhällsprogrammet med beteendevetenskapsinriktning, ekonomiprogrammet med en ekonomi- och en juridikinriktning samt vård och omsorgsprogrammet med inriktningen räddningsmedicin och akutsjukvård.

#Drottning Blankas Gymnasieskola #Framtidsgymnasiet #Linköping

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler