160 000 elever springer i kampen mot barncancer

Den 7 april ska runt 3 400 elever från 15 av AcadeMedias grund- och gymnasieskolor delta i Skolloppet. Totalt är 163 000 elever från 525 skolor i Sverige, Norge, Danmark och Finland anmälda till loppet som arrangeras av Team Rynkeby i kampen mot barncancer.

De deltagande eleverna kan ansöka om micro-sponsring från sin omgivning och alla pengar som samlas in går till Team Rynkeby-fonden. IT-Gymnasiet i Helsingborg är en av de skolor som har valt att delta.

– Nästan varje dag drabbas ett barn av cancer i Sverige och många känner eller vet någon som drabbats. I skolan jobbar vi ju med barn och ungdomar, därför känns det angeläget att vara med och bidra, säger Susanne Alkbrand, rektor på IT-Gymnasiet i Helsingborg.

Skolorna formar upplägget

Susanne Alkbrand har engagerat flera av AcadeMedias gymnasieskolor i Helsingborg och fått med sig dem på satsningen. Varje skola har stor frihet att själva välja hur och var loppet ska arrangeras, i Helsingborg ska eleverna springa i Pålsjö skog.

– I Helsingborg kommer 1200 gymnasieelever att springa Skolloppet samtidigt, fyra AcadeMedia-skolor är med. Det är spännande att samla så många gymnasieelever i ett välgörenhetsprojekt. Våra elever kommer ha möjlighet att springa med tidtagningschip och de kan välja hur långt de vill springa, från två till tio kilometer, säger Susanne Alkbrand.

– Vi gör detta till en halv friluftsdag och målet är naturligtvis att alla ska delta, även elever som normalt inte är så fysiskt aktiva. Att delta i Skolloppet är totalt prestigelöst och man är med för en god sak, säger hon.

Ett varv runt jorden

En annan AcadeMedia-skola som är med i Skolloppet är Hagabergskolan i Västerås, som ingår i Pysslingen Skolor. Där är Skolloppet en del av en rörelsesatsning som sträcker sig över hela läsåret, med målet att eleverna ska gå och springa lika långt som ett varv runt jorden.

– Precis bakom skolan finns en skog med en motionsslinga som är en kilometer lång. Där kommer vi att arrangera Skolloppet. Klasserna kommer att starta med fem minuters mellanrum och sedan springer de så många varv de hinner på 45 minuter, berättar Linus Gustafsson, lärare i idrott och hälsa på Hagabergskolan.

– Vi har räknat ut att om varje elev går eller springer ett varv runt slingan varje skoldag under året så hinner vi jorden runt innan sommaravslutningen. Det målet är oerhört motiverande för eleverna och därför passar det väldigt bra att genomföra Skolloppet just där, säger han.

”Tillsammans gör vi skillnad”

Team Rynkeby är kanske allra mest känt för den årliga cykelturen till Paris, och Susanne Alkbrand på IT-Gymnasiet är en av cyklisterna som ska gör den långa färden på två hjul. Men hon är inte ensam från AcadeMedia, med sig har hon också Thomas Nedrell som jobbar som projektledare på AcadeMedias fastighetsavdelning.

– Det känns bra att kunna vara med och bidra inom ett så här viktigt område. Jag har varit engagerad i Team Rynkeby i flera år och det är roligt att så många skolor inom AcadeMedia ska vara med och springa Skolloppet i år. Tillsammans gör vi skillnad, säger Thomas Nedrell.

Susanne Alkbrand instämmer.

– Jag har själv sett hur cancer kan slå hårt mot familjer och Barncancerfonden är beroende av donationer. Forskningen har kommit långt och gör otrolig skillnad, men vi måste fortsätta kämpa. Det känns fantastiskt och att vi, tillsammans med så många andra skolor, är med och bidrar i den kampen, säger Susanne Alkbrand.

#IT-Gymnasiet #Pysslingen #Skolloppet

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler