Unga Forskare-stipendium till Sjölinselev

Sofia Wadell på Sjölins Gymnasium Södermalm var en av de elever som belönades med stipendium när ungdomsförbundet Unga Forskare nyligen arrangerade sin årliga utställning på Tekniska museet i Stockholm. Elever från hela Sverige ställde ut sina naturvetenskapliga projekt och för Sofias del väntar nu en resa till Kina i augusti.

Hon läser tredje året på det naturvetenskapliga programmet på Sjölins och hennes idé är en produkt som ska göra vattningen av lantbrukares växter mer skonsam mot miljön.

– Jag fick idén förra sommaren när det var larm om låga vattennivåer på flera håll i landet. Jag började titta på orsaken till vattenbristen och fann att en orsak var att det går åt väldigt mycket vatten till jordbruk och vattning av växter. Jag ville hitta en lösning på detta, berättar Sofia Wadell.

– Min idé är en produkt som mäter fuktigheten i jorden och skickar signaler till en app när det är dags att vattna. Det finns redan några liknande produkter på marknaden men mitt mål är att göra en som är mer effektiv ur flera perspektiv. Miljö, kostnad och precision, säger hon.

Vann i tuff konkurrens

Till Unga Forskares utställning i Stockholm hade 55 bidrag kvalificerat sig via 16 semifinaler. En jury med anknytning till flera naturvetenskapliga områden bedömde de olika projekten och valde att belöna Sofia Wadell och hennes idé med ett stipendium, som innebär att hon får åka till Kina och tävla vidare med sin idé.

– Det kändes nästan overkligt att vinna eftersom konkurrensen var stentuff. Tävlingen i Kina är en av världens största inom Science and Engineering så det är en stor möjlighet för mig, säger hon.

Under finalveckan i Stockholm fick Sofia Wadell och de andra unga forskarna även göra studiebesök på olika företag. Hon tycker att medverkan i Unga Forskare har varit lärorik.

– Framför allt eftersom man träffar andra som är intresserade av samma saker. Jag har också fått en bredare bild av forskningsvärlden, och det har blivit tydligare hur det jag läser i skolan kan användas. Jag drivs av att lära mig mer och det ger motivation när man ser att det går att påverka och göra skillnad, säger hon.

Vill göra skillnad

Intresset för naturvetenskap kom tidigt, inte minst för matematiken. Hon berättar att hon alltid har haft lätt för siffror och att hon som liten ville lära sig hela släktens telefonnummer utantill.

– Intresset för naturvetenskap har funnits där länge, men det är först under gymnasietiden som jag har kommit på att det är detta jag vill jobba med i framtiden. Jag vill jobba med naturvetenskap på ett sätt som innebär att jag kan göra skillnad ute i den riktiga världen, säger Sara Wadell.

Efter studenten vill hon utbilda sig till civilingenjör, men först väntar resan till Kina.

– Jag ska vara där i två veckor totalt och tävlingen pågår i fem dagar. Övrig tid ska vi nog resa runt och upptäcka landet, och säkert göra en del studiebesök. Det är en hel del saker att förbereda inför resan, jag måste exempelvis översätta mitt projekt till engelska. Drömmen är naturligtvis att omvandla min idé och prototyp till en riktig produkt för marknaden, säger hon.

Här kan du läsa mer om Unga Forskare.

Foto: Ola Jacobsen

#Sjölins Gymnasium #Unga Forskare

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler