”Vi vill slå hål på fördomar om länder i Afrika”

Idag reser 18 elever och medarbetare från KLARA Gymnasium i Karlstad till Rwanda och Uganda. Projekt Afrika, som det heter, är årligt återkommande och handlar om att slå hål på myter och fördomar om två länder med en våldsam historia.

De tre kommande veckorna ska eleverna bland annat volontärarbeta på skolor och sjukhus.

– Många har en skev bild av Afrika, bland annat på grund av rapporteringen i media. För mig känns det väldigt viktigt att få besöka de här länderna och det ska bli intressant att få lära känna en kultur som jag tycker verkar så öppen och varm, säger Hanna Brusgård, en av eleverna som följer med på resan.

Global profil

Alla elever som går på KLARA i Karlstad får delta i minst ett internationellt projekt under sin studietid. I år har 150 elever besökt totalt åtta olika länder i och utanför Europa. Varje resa har ett särskilt tema och syfte.

Skolans rektor Andreas Johansson förklarar varför den globala profilen är viktig.

– Vi vill att våra elever ska förstå att det är vi i lilla Sverige som är de stora originalen i världen. Det är viktigt att möta människor från andra kulturer eftersom det skapar förståelse och tolerans, dessutom knyter våra elever otroligt många nya kontakter runtom i världen, säger han.

En viktig del i Projekt Afrika sker efter hemkomst. Då ska eleverna föreläsa om sina upplevelser på skolor, i kyrkor, föreningar och ute hos företag. Hanna Brusgård känner sig väl förberedd inför resan och uppdraget.

– Det senaste året har vi haft föreläsningar om Rwanda och Uganda, det har hjälpt oss att förstå vad det är vi kommer att möta. Vi har bland annat pratat om det fruktansvärda folkmordet i Rwanda 1994 som vi troligtvis kommer att se spår av under vår vistelse i landet. Jag har också läst mycket själv, diskuterat förväntningar inom gruppen och pratat med elever som gjort resan tidigare år, berättar hon.

Späckat schema

Utöver volontärarbete står flera aktiviteter och upplevelser också på det späckade schemat.

– Ett mål med resan är att våra elever ska se vilka möjligheter som finns i länderna. I Rwanda är till exempel turismen en otroligt viktig inkomstkälla för landet, vilket i sin tur skapar många jobb. Vi vill uppmuntra människor att ta tillvara på de möjligheter som de båda länder erbjuder, säger Andreas Johansson.

Hanna Brusgård tycker att det finns mycket främlingsfientlighet i världen idag, och enligt henne beror det framför allt på brist på förståelse mellan människor.

– Vi människor behöver förstå att vi inte är så olika egentligen. Vi kanske pratar olika språk och tillhör olika kulturer, men i grunden är vi samma. Det budskapet vill jag vara med och sprida och om jag kan göra någon som helst skillnad genom att delta i det här projektet så vill jag ta chansen att göra det. Livet skulle bli så tråkigt om alla personer i ens omgivning hade samma bagage och värderingar som en själv, säger hon.

Här kan du läsa mer om Projekt Afrika.

#Karlstad #Klara Gymnasium #Projekt Afrika

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler