Pedagoghunden Stella skapar studiero på KLARA i Karlstad

Tvååriga Stella gör att elever på KLARA Gymnasium i Karlstad blir glada och känner sig mindre stressade. Bara genom sin närvaro skapar hon lugn och trygghet, vilket i sin tur ger förutsättningar för lärande hos de elever som går hos specialpedagog.

– Vårdhundar och terapihundar har ju använts på många håll under lång tid, men pedagoghundar är inte lika vanligt än. När jag ser att de olika teorier man läser om verkligen fungerar på riktigt blir jag alldeles varm i hjärtat, säger Marie Drugge som jobbar som specialpedagog på skolan.

Stella är en blandning mellan Australian Shepherd och Labrador. Hon är i slutet på sin utbildning till pedagoghund och under hösten har hon charmat många medarbetare och elever på skolan. Men hon är mer än bara ett charmtroll – hon har flera viktiga uppgifter.

Möter olika behov

Exakt vilken roll Stella har beror till stor del på varje elevs behov.

– Till mig kommer elever av olika anledningar, en del är stressade eller omotiverade, andra har saker utanför skolan som påverkar deras studiesituation, säger Marie Drugge.

– Stella bidrar till att må bra-hormoner frigörs och att stressen minskar. En del elever tycker att det är skönt att bara sitta med Stella i soffan en stund eftersom hon kan ge en fysisk närhet som jag som pedagog kanske inte kan på göra på samma sätt. En hund är heller aldrig dömande, så oavsett vad eleverna har med sig in i rummet möter Stella dem med samma glädje och uppmärksamhet, säger hon.

Stella utbildas hos Svenska pedagoghundsinstitutet och snart får hon sin legitimation. Att hon är just en blandning mellan Australian Shepherd och Labrador ger henne optimala förutsättningar att vara en bra pedagoghund.

– Australian Sheperd är en aktiv ras som gillar att arbeta och labradorer är tillgängliga, gillar att vara till lags och är oerhört sociala med människor. Det är en utmärkt kombination. Under utbildningen har vi bland annat tränat mycket på passivitet för att hon ska kunna vara väldigt lugn tillsammans med eleverna, säger Marie Drugge.

Ökad närvaro

Trots att Stella bara varit på skolan sedan i höstas ser Marie Drugge redan effekter.

– Jag märker till exempel att elever är mer benägna att dyka upp på de tider vi bokat, hon hjälper till att nå fram. Någon elev som har svårt att fokusera under längre tid kan avbryta då och då för att träna lite tricks med Stella, för att sen återgå till studierna. Som sagt, Stella möter olika behov hos olika elever och det känns fantastiskt när man ser vad en liten hund kan bidra med, säger hon.

Att träffa Stella är givetvis frivilligt för alla elever, och Socialstyrelsen och Jordbruksverket har tagit fram tydliga regler som måste följas.

– Det handlar om allt ifrån hygien till hur man avgränsar och informerar om hennes närvaro. Ingen riskerar att stöta på Stella i korridoren och det finns givetvis rum hon aldrig är i. Hittills har Stellas insats på skolan varit över förväntan och vi får se hur det utvecklas framöver. Om allt fortsätter att gå bra kanske vi går i pension tillsammans, säger Marie Drugge.

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler