Vegetariskt, säsongsanpassat och tillagat från grunden

I dag arrangerade AcadeMedia en kurs i vegetarisk matlagning på Vittra Södermalm. Kockar från olika förskolor och skolor träffades för att få inspiration till att laga mer mat utan animaliska produkter i huvudrollen.

– Kursens tema är mera vegetariskt och idag har vi testat nya tillagningsmetoder och produkter tillsammans. Vi fokuserar på att laga bra mat från grunden som gör ögat, magen, miljön och gästerna glada, säger Rickard Lundberg, måltidsansvarig på AcadeMedia.

Det är Rickard Lundberg som håller i kursen och den mat som kockarna lagar blir till lunch för hungriga barn och elever på Vittra Södermalms fritidshem.

– Målet med den här utbildningen är att utveckla vår råvaruhantering, hitta smarta och spännande lösningar för när vi lagar mat till många, samt inspirera varandra i vårt arbete. Många kockar jobba rätt ensamma på sin förskola eller skola, sådana här kurser är bra tillfällen att dela kunskap och erfarenheter, säger Rickard Lundberg.

– Idag har vi bland annat tittat på hur ett säsongsanpassat salladsbord kan se ut och vad man kan tänka på när man gör inköp med hänsyn till vårt nordiska klimat. Vi har också tittat på hur man kan tillaga råvaror på olika sätt, och hur resultatet skiljer sig åt beroende på vilken metod vi väljer, säger han.

Här kan du se en film från dagen.

#Skolmåltider