AcadeMedias YH-utbildningar allt mer populära

Under 2017 sökte rekordmånga till landets yrkeshögskoleutbildningar – totalt 52 400 personer. Det är en ökning med tre procent jämfört med 2016 och de mest sökta utbildningarna finns inom hälso- och sjukvård.

Det ökade söktrycket märks även tydligt på AcadeMedias yrkeshögskoleutbildningar och trenden ser ut att hålla i sig.

– Jag tror att det till stor del beror på att fler fått upp ögonen för hur framgångsrik utbildningsformen är. YH-utbildningar ses idag som ett intressant alternativ till mer traditionella högskolestudier. När det gäller hur många som får anställning efter examen har yrkeshögskolan gått från att ha bra siffror till att ha smått otroliga siffror, säger Lena Runestig, vice verksamhetschef för yrkeshögskolorna Teknikhögskolan, Affärshögskolan och Vårdyrkeshögskolan.

“Dubbelt så många sökande”

Håkan Andersson, verksamhetschef för EC Utbildning, The Game Assembly och Sälj & Marknadshögskolan, märker också av det ökade intresset.

– Absolut, vi ser tydligt att efterfrågan på YH-utbildningar ökar inom de områden vi har utbildningar. Vi har dubbelt så många sökande i år jämfört med förra året, säger Håkan Andersson,

När ansökningen till höstens utbildningsstarter stängde den 15 maj hade EC Utbildning, Sälj & Marknadshögskolan och The Game Assembly fått in 4185 ansökningar – det är fem studerande per plats jämfört med tre studerande per plats föregående år.

Effektiv utbildningsform

Att yrkeshögskolan dessutom är en effektiv utbildningsform syns tydligt i statistiken. 93 procent av alla som tar examen från en yrkeshögskoleutbildning i Sverige har jobb inom ett år.

– Den stora fördelen med YH-utbildningar är att de är skräddarsydda för arbetsmarknaden. Vi beviljar bara utbildningar där vi ser att det finns en efterfrågan. Det här är en utbildningsform för framtiden och den kommer fortsätta att växa, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson i ett pressmeddelande.

Utbildningar inom vård- och omsorg är populära, men ett annat område växer också.

– Det handlar om utbildningar inom IT och teknik, inte minst med tanke på AI, digitalisering och framtidens yrkesroller, säger Lena Runestig.

#Yrkeshögskolan

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler