Nytt samarbete ska ge elever järnkoll på stålindustrin

Nu ska fler elever få upp ögonen för vilka karriärmöjligheter som finns inom ingenjörsyrket och den svenska stålindustrin. Det är åtminstone tanken med Järnkoll – ett samarbete mellan branschorganisationen Jernkontoret och utvalda partnerskolor.

Satsningen riktar sig till gymnasieelever som läser program med inriktningarna naturvetenskap och teknik, och en av de utvalda skolorna är NTI Vetenskapsgymnasiet i Stockholm.

– Vi är hedrade att vara en av fyra utvalda gymnasieskolor som får chansen att lära våra elever mer om de möjligheter som finns som ingenjör, samt skapa ett fördjupat intresse för teknik och innovation, säger Magnus Odung, rektor på NTI Vetenskapsgymnasiet Stockholm.

Inblick i ingenjörsyrket

Inom ramen för Järnkoll kommer skolorna få besök av intressanta ingenjörer som kan bidra till att skapa en förståelse för yrket och branschen. Bland annat erbjuds specialanpassade lektioner där ingenjörerna visar eleverna hur matematik och andra ämnen används för att lösa verkliga problem. Och via studiebesök får eleverna se hur en ingenjörs vardag kan se ut. Målet är att öka elevernas tekniska intresse och motivera dem till vidare studier.

– Jag är övertygad om att elevernas motivation ökar när de ser att det de lär sig i skolan också är applicerbart i arbetslivet, säger Magnus Odung.

Louise Erkers är projektansvarig på Jernkontoret.

– Vi gör nu en satsning i Stockholm eftersom vi ser att stålindustrin inte är lika närvarande här som på orter där den sysselsätter en väsentlig del av invånarna. Syftet med projektet är att visa eleverna att företag i branschen är verksamma över hela landet samt hur de jobbar med miljöfrågor, säger hon.

#NTI vetenskapsgymnasiet

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler