Hagströmska gymnasiet i unikt samarbete med IKEA

Designeleverna på Hagströmska Gymnasiet i Uppsala har inlett ett unikt projekt tillsammans med IKEA. Elevernas uppdrag går ut på att skapa kläder och accessoarer av utvalda IKEA-produkter. Nu visas resultatet av samarbetet upp i entrén i varuhuset i Uppsala.

Det stora möbelvaruhuset delar inte bara synen på hållbarhet och cirkulation med designeleverna på Hagströmska Gymnasiet. Ambitionen att tänka kreativt och utanför ramarna samt att använda tillgängliga resurser istället för att producera nytt är andra gemensamma hörnstenar i detta unika projekt som engagerat designelever från skolans samtliga årskurser.

– Vi är otroligt stolta över det fina arbete som våra elever utfört i detta samarbete, berättar Anne-Kristine Juhlén, rektor på Hagströmska Gymnasiet i Uppsala.

– Eleverna har lärt sig otroligt mycket, samtidigt som de haft konstnärlig frihet att uttrycka sig med hjälp av det spännande och ofta välkända material som IKEA tillhandahållit, säger hon.

Målet med projektet är cirkulation, innovation och igenkänning. Produkterna som har valts ut av IKEA kommer framför allt från varuhusets fyndavdelning. Hagströmskas designelever står för idé, design och utförande.

– Vi har lärt oss återanvända och tagit del av IKEAs miljöstrategi. Alla har faktiskt råd att vara miljövänliga om man jobbar med saker cirkulärt. Sen är det förstås kul att få ställa ut på IKEA där så många personer ser det vi skapat, berättar Vilma Hoff Andersson som är elev på skolan.

Hon, och de andra eleverna som varit en del av projektet, läser det högskoleförberedande estetiska programmet med inriktning modedesign. Projektet följer läroplanen för designutbildningen och under årets gång har eleverna på skolan fått göra studiebesök på varuhuset för att ta del av det hållbarhetsarbete som IKEA utför lokalt, nationellt och globalt.

Resultatet av projektet visas upp i form av en utställning i IKEA Uppsalas entré, som pågår fram till den 24 februari.

Foto: Christian Brandt

#Hagströmska Gymnasiet #Modedesign #Uppsala