Medaljregn på Gymnasie-SM i Grythyttan

Internationella Hotell- och Restaurangskolan och Drottning Blankas Gymnasieskola på Södra Kyrkogatan i Helsingborg tog hem flera fina priser i Gymnasie-SM i Grythyttan i helgen. Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasieelever som läser Restaurang- och livsmedel samt Hotell och turism. Tävlingen arrangeras av Visita, branschorganisationen för den svenska besöksnäringen.

I helgen tävlade elever från hela landet i Grythyttan i kategorierna kök, servering, turism och hotell. Elevernas färdigheter sattes på prov genom kunskapsprov, auditions och rollspel inför en jury.

Julia Ganerud och Karolina Anurova-Prykhodko från Internationella Hotell- och restaurangskolan i Stockholm vann guld i kategorin servering. I kategorin kök tog laget med eleverna William Lundholm och Axel Bovallius från samma skola hem bronsmedaljen.

– Vi är sjukt stolta på skolan och ser det som en stor framgång säger Petronella Odhner, rektor på Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.

Från vänster: Julia Ganerud, Carin Ingelsson (lärare) och Karolina Anurova-Prykhodko från Internationella Hotell- och Restaurangskolan. Foto: Visita.

– Det är naturligtvis stort för eleverna att bli bäst i Sverige på det man utbildar sig till. Vi har också några av landets främsta lärare inom respektive område som coachat eleverna till framgång, säger Petronella Odhner.

Guld också till Helsingborg

Från Drottning Blankas Gymnasieskola på Södra kyrkogatan i Helsingborg tog eleverna Lucy Fryer och Nelly Turesson hem guldpokalen i kategorin hotell.

– Jag kommer ta med mig så mycket erfarenhet från tävlingen. Vi hade övat mycket och jag kände mig säker på momenten när det var dags att utföra dem. Jag är så glad att vi valde att vara med, säger Nelly Turesson.

Förutom guld i kategorin hotell så tog eleverna Cassandra Exler och Mathilda Aldgård Wiklund från Drottning Blanka också hem silverpokalen i kategorin turism.

– För oss är vinsterna i Gymnasie-SM lite av ett kvitto på att vi gör mycket rätt på skolan och att vår utbildning håller hög nivå. Det känns bra att veta att våra elever kommer ut i branschen väl förberedda, säger Maria Ekberg, lärare på Drottning Blankas Gymnasieskola på Södra kyrkogatan i Helsingborg.

Hotell- och restaurangbranschen är en framtidsbransch i Sverige. Det senaste decenniet har vart femte nytt jobb i Sverige skapats i besöksnäringen enligt Visita som arrangerar tävlingen. De närmaste året räknar Visita med att upp till 50 000 nya jobb kommer att skapas. Gymnasie-SM är ett sätt för branschorganisationen att premiera yrkesskicklighet och att attrahera fler ungdomar till att söka sig till yrken inom besöksnäringen.

– Vi är så glada över att våra elever ännu en gång tagit hem flera priser i denna branschtävling. Nu behåller vi guldpokalen ett år till på vår skola, säger Mikael Fors, rektor på Drottning Blankas Gymnasieskola på Södra Kyrkogatan i Helsingborg.

 

På översta bilden, från vänster: Lucy Fryer och Nelly Turesson från Drottning Blankas Gymnasieskola på Södra Kyrkogatan i Helsingborg. Foto: Visita

#Drottning Blankas Gymnasieskola #Gymnasie-SM #Internationella Hotell- och Restaurangskolan #Visita

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler