Lagmaskinen bidrar till en attraktiv arbetsplats

En av AcadeMedias strategiskt viktigaste framgångsfaktorer är ett gott ledarskap. Ledarskapsfrågorna är centrala för att skolverksamheter ska uppnå god kvalitet och utveckling. Därför utbildar, uppmuntrar och synliggör AcadeMedia ett gott ledarskap. Varje år uppmärksammas personer där ledarskapet utmärker sig lite extra. Berit Olsson vann förra årets ledarpris ”Attraktiv arbetsgivare”.

Vad är ett bra ledarskap för dig?
– När man förstår att alla på arbetsplatsen är viktiga. Min främsta uppgift är att göra det möjligt för personalen på skolan att göra det bästa för varje elev. I ett bra ledarskap ingår det att ha engagemang för skolans arbete, men det ingår även att visa förståelse. Att fråga hur det är med en sjuk förälder, ett sjukt barn, en envis förkylning eller en separation tar inte lång tid. De flesta medarbetare tröskar på mesta delen av tiden men då och då behöver man lite extra omvårdnad.

Vad är en attraktiv arbetsgivare?
– Attraktiviteten ligger nog i att man både får vara stark i lagmaskinen, men även svag i densamma. Tryggheten kommer inte i ett anställningsavtal där du är lovad en viss lön. Trygghet är så mycket mer. Till exempel att veta som förväntas av mig som medarbetare. All personal ska även känna en trygghet med ledning, elever (både i klassrum och i korridorer) och med föräldrar. Det är tufft att vara lärare idag. Det finns många som ifrågasätter och vill ha svar på bedömning och annat. Där ska vi aldrig vackla. Vi ska veta varför det blev som det blev. Vi ska vara en skola som är på riktigt.

Hur skapas en bra kultur på jobbet?
– Kultur sitter i väggarna säger man. Så är det nog till viss del, men som ledare måste man förstå och våga ändra på det. Att våga göra förändringar även om det inte känns bekvämt för alla är ledarens uppgift. Min skola har funnits sedan 2003. De elever som vi attraherade första, andra och även tredje året sökte sig bort från andra skolor. Jag upplever att nu, 2019, söker sig eleverna till oss. Det är en stor skillnad. Jag upplever inte att vi är kvar i kulturen sedan 2003.

Vad ska du börja eller sluta med för att bli en ännu bättre ledare och bidra till en bra kultur på arbetsplatsen? 

  • Jag ska fram till sommaren lägga mer fokus på att diskutera undervisning i större grupper och inte med enskilda lärare.
  • Spara på mig frågor som personalen kommer med och diskutera dem i ett större sammanhang.
  • Jag måste bli ännu bättre på att visa lärarna hur viktiga de är för elevernas utveckling.

Var förvarar du din tavla, årets temapris – attraktiv arbetsplats?
– Tavlan finns just nu på mitt arbetsrum. Den är dock inte uppsatt på väggen utan står vid mitt skrivbord. Tavlan är viktig och kan inte bara hängas upp. Platsen måste väljas med omsorg. I sommar ska den få följa med mig hem på semester. Alla behöver vila ibland. Även rektorer, personal och tavlor.

#AcadeMedia #Berit Olsson #Ledarpris