Strömberg: ”Skolan är kittet mellan elev och arbetsgivare”

Hallå där Marcus Strömberg, vd för AcadeMedia. Du medverkar på vårt Almedalsseminarium om skola och näringsliv där ni diskuterar ungdomars tankar om framtiden och näringslivets behov av arbetskraft.

På seminariet medverkar även Fredrik Torberger, framtidsforskare, Kairos Future som samma dag presenterar en rapport om Generation Z och hur dagens unga ser på morgondagens samhälle. Även Johan Andersson, vd för Mellby Gård medverkar i panelen.

Varför har ni valt ett Almedalsseminarium på det här temat?

– Vi har en ungdomsgeneration som är oerhört aktiv, bland annat genom dess fantastiska engagemang för klimatet och ett hållbart samhälle. Samtidigt har vi ett näringsliv med stort behov av utbildad arbetskraft inom en rad olika områden, till exempel inom ingenjörsyrken eller offentlig sektor.

– En lika viktig fråga är om dagens unga vill arbeta inom verkstadsindustri och sjukvård? Om inte, hur ska behoven av arbetskraft i så fall lösas? Det här är stora frågor som är avgörande för framtiden.

Vad har skolan för roll i det här sammanhanget?

– Vid sidan av att vara ett stöd för eleverna att klara den utbildning de valt på bästa möjliga sätt är skolan också kittet mellan eleverna och deras framtida arbetsgivare. Här behövs en nära dialog med näringslivet för att förstå deras behov och på så sätt ge eleverna möjlighet att välja yrken där de har goda möjligheter att få jobb.

– För att vi ska vara en hållbar kunskapsnation behöver skolan klara av att förändras och förnyas i takt med omvärlden. Här behöver skolan, oavsett vem som är huvudman, rätt förutsättningar.

Ska inte ungdomarna själva få välja vad de vill utbilda sig till?

– Självklart ska de det, alla ska ha möjlighet att bli det de drömmer om. Här tror jag snarare att näringslivet kan ha en hemläxa att göra genom att anpassa sig till ett samhälle som dagens unga vill ha, bland annat genom hållbara och klimatsmarta lösningar. Det är viktigt att företagen håller jämna steg med ungdomarna. Hur detta ska gå till och hur skolans framtida uppdrag ska se ut är några av de frågor vår panel ska diskutera.

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler