Procivitaselever vinner pris i EM för Ung Företagsamhet

Ett sugrör av råghalm som är hundraprocentigt nedbrytbart. Den lika enkla som briljanta idén gav Anna von Groß och hennes medarbetare i det unga företaget Rawstraw pris i EM i Ungt företagande.

Priset, i kategorin ManpowerGroup ”Ready for Work”, delades ut i franska Lille på European Entrepreneurship Education Summit 2019.

För Anna von Groß och kollegorna Daniel Lindkvist, Linnea Jerlebo, Josephine Daly-Tempelaar och Elise Lindow är priset ett bevis för att deras produkt ligger rätt i tiden.

Nu fortsätter arbetet med att effektivisera produktionen.

— Vi jobbar just nu med att hitta fler bönder för att få större mängder halm. Rawstraws resa har bara börjat och vi ser spänt fram emot hur företaget utvecklas i framtiden, säger hon.

Joakim Molander är utbildningsdirektör för AcadeMedias teoretiska gymnasieområde där Procivitas ingår. Han är mycket stolt över eleverna.

— Idén är ju briljant. Entreprenörskap och hållbart företagande kommer vi se mer av kommande år. Jag är väldigt glad för de här elevernas framgångar och tro mig, det finns många, många fler goda exempel på UF-företagare bland våra elever inom AcadeMedia.

 Fakta: Ung företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar de  även på grundskolan.

Källa: Ung företagsamhet (UF)

Bakgrund: ProCivitas och Ung Företagsamhet

ProCivitas utnämndes till Sveriges bästa UF-skola 2017. ProCivitas Malmö utsågs till Årets UF-företag 2019, ProCivitas Växjö kom tvåa. Ung Företagsamhet är en processutbildning i att starta och driva ett eget företag under ett skolår. I centrum står elevens individuella utveckling.

I våras blev Rawstraw årets UF-företag i Sverige och de tog även hem silverplats i tävlingarna Årets Innovation, Samhällsentreprenör och Monter.

Källa: ProCivitsas

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler