Spännande sommar på MIT:s forskarskola för ProCivitas-elev

Erik Göransson som går på ProCivitas i Helsingborg har ett intressant sommarlov. Han är en av två svenska elever som blivit uttagna till MIT:s naturvetenskapliga forskarskola i Boston.

Varje sommar arrangerar MIT, Massachusetts Institute of Technology i USA en sex veckor lång forskarskola för gymnasieelever, eller motsvarande, från hela världen med fokus på naturvetenskap. Eleverna får möjlighet att fördjupa sig inom olika områden, allt från genetik till partikelfysik under ledning av universitetets meriterade lärare och forskare.

17-åriga Erik Göransson har fått ett nationella stipendium att delta i forskarskolan tillsammans med några andra av världens mest drivna och kunniga tonåringar. Till vardags går Erik naturvetenskapliga programmet på ProCivitas i Helsingborg.

– Jag såg en intressant affisch på skolan strax före jul. Det stod ”Sommarskola, forska sex veckor på MIT i sommar”. Ja tack, fett! Klart jag ska söka, tänkte jag. Under jullovet skrev jag ansökan och i mars fick jag veta att jag var en av två svenskar som får åka, säger Erik Göransson.

– När vi kom hit blev vi tilldelade en forskare som mentor, vars arbete vi hjälper till att föra framåt. Jag har arbetat med en viss komponent i partikelacceleratorer. De har hittills designats manuellt av en specialist, men här på forskarskolan har jag varit med och utvecklat en ny teknologi som är bättre och snabbare.

– På ProCivitas uppmuntrar vi eleverna att sikta högt och våga utmana sig. Vi har ett antal elever som deltar i olika forskarskolor varje år vilket är mycket glädjande. Erik har gjort det fantastiskt bra här på skolan och att han nu kommer in på en av världens mest profilerade forskarskolor är väldigt glädjande både för honom och för hela lärarkollegiet som har inspirerat och pushat honom, säger Mikael Björklund bitr. rektor på ProCivitas.

– Jag har haft en otrolig tur som får tillbringa sommarlovet tillsammans med de mest intelligenta och kompetenta sjuttonåringarna jag någonsin träffat. Mina vänner har publicerat vetenskapliga artiklar, är världsmästare i rodd eller erkända konsertpianister. Alla har målet att forska och umgås med likasinnade, säger Erik

– Det här är en oförglömlig sommar. Här finns en atmosfär av genuin nyfikenhet och en sällsynt möjlighet att bidra till vetenskapen. När jag tagit studenten vill jag gärna komma tillbaka hit till MIT och fortsätta med forskningsstudier i fysik och matematik, säger Erik.

Läs mer om MIT:s forskarskola:
Research Science Institute (RSI), MIT
Unga Forskares om Research Science Institute (RSI), MIT

Kontakt:
Erik Göransson, elev ProCivitas och MIT:s forskarskola, ergo.pch@procivitas.se, mobil 076-225 25 21
Mikael Björklund, bitr. rektor och programansvarig NA-programmet, ProCivitas Helsingborg, mikael.bjorklund@procivitas.se, mobil 0730-31 81 61

Vi gillar diskussioner och svarar gärna på frågor. Här kan du läsa om hur vi hanterar kommentarer i våra digitala kanaler