Digital arbetsyta ger stöd i gymnasiestudierna

På NTI Gymnasiet i Nacka har elever och lärare sin kalender, arbetsuppgifter och studieverktyg samlade på ett och samma ställe. De kallar det NTI Campus online.

– Campus onlines största fördel är att det frigör tid. Tid som elever kan lägga på sina studier och lärare på att utveckla undervisningen, säger Dan Hermansson, rektor NTI Gymnasiet i Nacka.

Det är ruggigt och kallt ute, en novemberförmiddag i Nacka Strand i Stockholm.

Adam Tollaksen är inte supersugen på att vara ute längre än nödvändigt. Nu sitter han vid sin dator och kollar genom lunchalternativen som tillsammans med en rad andra funktioner finns samlade på webbplatsen Campusonline.se.

– Vi kanske ska köra taco idag säger han.

Klasskompisen Carl Eriksson instämmer.

Slipper onödig administration

På NTI Gymnasiet i Nacka gäller det att planera sina studier väl och hänga med för tempot är högt.

De båda 16-åringarna läser olika studietunga teknikprogram och varje vecka har de vid sidan av alla andra ämnen totalt åtta timmar matematik.

Med så mycket att göra är det skönt att slippa onödiga administrativa inslag som att sitta och leta lösenord till många olika sidor, eller vara tvungen att mejla lärare eller kolla med kompisar när nästa prov är. Allt sådant finns samlat på NTI Campus online.

– För ett par år sedan använde jag bara Schoolsoft, men det är lite yxigt. NTI Campus online är lättare att använda. Här är allt samlat på ett och samma ställe, säger Carl Eriksson.

Med en så kallad single sign on-lösning (SS0) loggar användaren in på Campus online med sina vanliga användaruppgifter och behöver därefter inte logga in i någon av alla de verktyg som är samlade på webbplatsen.

Väl inloggad kan eleven kolla sitt schema, få återkoppling på inlämningsuppgifter, kolla när nästa prov är eller kontakta någon lärare eller Studie- och yrkesvägledningen.

Undervisning sker online

En del av undervisningen sker också online på en plattform som heter Hypocampus.

– Det är enkelt och bra och sparar mycket tid och man slipper också släpa på så många böcker, säger Adam Tollaksen.

Även för lärarna sparar verktyget tid. Emy Matsson är engelsk- och samhällslärare och för henne har administrationen minskat avsevärt sedan de började använda NTI Campus online.

– Jag använder plattformen för att kommunicera med elever och kollegor, planera provdagar och lägga scheman, säger hon.

Under vårterminen 2020 kommer ytterligare sex skolor inom NTI Gymnasiet att använda Campus online.

Fakta: NTI Gymnasiet Nacka

På NTI Gymnasiet i Nacka som öppnade i augusti 2019 går 59 elever i årskurs ett. Skolan erbjuder två inriktningar inom teknikprogrammet – teknikvetenskap och informations- och medieteknik.

Hösten 2020 kommer gymnasieskolan också att erbjuda el- och energiprogrammet med inriktningen dator och kommunikationsteknik.

Källa: Dan Hermansson

Fakta: NTI Campus online

NTI Campus online är en digital plattform där elever och lärare har allt för sina studier och arbete samlat på ett ställe. Med en single sign on-lösning får användaren tillgång till schema, provschema, undervisningsmaterial, kontakt med lärare, elever och Syv.

NTI Campus online är också kopplad till Hypocampus som är en plattform där studiematerial är samlat och som med artificiell intelligens hjälper eleven att identifiera hur mycket hen har förstått av undervisningen.

Källa: AcadeMedia/Jens Eriksson, segementschef grundskole- och gymnasiesegmentet

Läs mer

Digitalisering väcker elevers lust att lära

Se filmklipp

Campus online på tre minuter