Årets gymnasielärare finns på Klara Gymnasium i Karlstad

Björn Grönqvist, historie- och samhällslärare, på Klara Teoretiska Gymnasium i Karlstad är utnämnd till årets gymnasielärare. Vinnarna presenterades på söndagen på årets tv-sända Lärargalan där också ProCivitas i Helsingborg tog hem titeln årets matematiklärare.

Det var en samlad och märkbart stolt Björn Grönqvist som tog emot priset på 50 000 kronor av utbildningsminister Anna Ekström. I elevernas motiveringen stod bland annat: “Du är en stor förebild som vill att varje människa ska få samma förutsättningar till en bra skolgång”.

– Det känns overkligt att just jag av alla tusentals gymnasielärare uppmärksammas på det här sättet. Det är otroligt hedrande, säger Björn Grönqvist.

På galan utsågs också Anders Månsson, ProCivitas i Helsingborg, till årets matematiklärare. I motivering stod bland annat: “Du är alltid positiv och glad och lyckas återspegla detta i din passion för matte och fysik, vilket smittar av sig på oss”.

– Jag är oerhört stolt, hedrad och känner mig priviligerad att få undervisa så fantastiska elever, sa Anders Månsson i sitt tacktal.

Pristagarna nomineras av landets elever i grund- och gymnasieskolan. Till årets gala har nära 30.000 elever nominerat sina bästa lärare till galans priser.

Motiveringen till årets gymnasielärare Lärargalan 2019

“Du lär ut på ett sätt som engagerar även de som inte är så motiverade. Vilket är beundransvärt. Samtidigt hjälper du dem som har det lätt för sig att pusha sig längre. Du ser alla som individer och hjälper oss att nå dit vi vill. Du försöker alltid att inspirera oss att prestera vårt bästa och väcka vårt intresse med superbra genomgångar och diskussioner. Du är en stor förebild som vill att varje människa ska få samma förutsättningar till en bra skolgång”.

Motiveringen till årets matematiklärare Lärargalan 2019

“Du är alltid positiv och glad och lyckas återspegla detta i din passion för matte och fysik, vilket smittar av sig på oss”. På roliga sätt demonstrerar du allt från potentiell energi genom att klättra upp och ner på en stol till tyngdaccelerationen genom att kasta pennor. Du bryr dig om varje enskild elev och gör ditt yttersta för att alla ska tycka att det är roligt att förstå matematik. Du är förstående, empatiskt och extremt klok. En person som alla vill ha i sin omgivning. Att du alltid tror på oss och ger oss en bra självkänsla när du ska lära oss matematik”.

Fakta: Lärargalan

På Lärargalan lyfter elever fram sina favoritlärare och på så sätt skapas förebilder inom yrket som samhället kan inspireras av. Under en kväll hyllas landets lärare under en tv-sänd gala. 2019 nominerade fler än 30 000 elever sin favoritlärare till galan.

För att utse vinnarna samlas en jury och analyserar elevernas nomineringar för att fastställa årets lärarpristagare.

Källa: Lärargalan

Se programmet

Lärargalan 2019

Läs mer

Rekordmånga nomineringar för AcadeMedia på årets Lärargala