Nya förskolor startar i Tyskland trots corona

Academedia har nyligen öppnat en ny förskola i Mannheim, Baden-Württemberg. Detta har skett mitt under coronapandemin, vilket visar att det finns ett behov av framtida förskoleplatser även om de tyska förskolorna just nu är stängda under coronakrisen.

I Tyskland har alla landets förskolor varit stängda sedan 18 mars, med undantag för föräldrar med samhällskritiska yrken. Fortfarande finns inget datum för när förskolorna kan återgå till normal verksamhet och vara öppna som vanligt. Men det finns en förväntan om att förskolorna successivt kan öppna för fler föräldragrupper och återgå till normal verksamhet efter sommaren.

Behov av nya förskolor trots läget

Trots den extraordinära situationen finns det behov av nya förskolor. Espira i Baden-Württemberg, som är en del av AcadeMedia-koncernen, öppnade förra veckan en förskola i Mannheim och redan nu har åtta barn börjat. Barnen har föräldrar som hör till de yrkesgrupper som har rätt till barnomsorg under coronapandemin, som exempelvis sjukvårdspersonal och poliser. När läget återgått till det normala kommer förskolan i Mannheim att ha plats för 50 barn.

– Det är viktigt att bida till att föräldrar med samhällskritiska yrken kan få den barnomsorg de behöver. Till skillnad från Sverige har den tyska linjen under coronapandemin varit att stänga ner samhället på ett helt annat sätt än här. Både förskolor och skolor är partiellt stängda och vi hoppas att vi återgår normalläget igen efter sommarsemestern, säger Thomas Igl, chef för AcadeMedias verksamheter Joki, KTS och Espira i Bayern och Baden-Württemberg.

Allt uppskjutet på grund av Corona

– Vi har sedan tidigare ett flertal förskolestarter inplanerade under 2020/21, förskolan i Mannheim är en av dem. Nu ser vi över planeringen på grund av coronapandemin och öppnar nya förskolor så snart allt återgår till i det normala igen, säger Lars Falke landschef för AcadeMedias verksamheter i Tyskland.

Med den nystartade förskolan i Mannheim har AcadeMedia sammanlagt 48 förskolor i Tyskland. I dagsläget får sammanlagt cirka 700 barn barnomsorg på förskolorna, mot normalt ca 3400.

Fakta: AcadeMedias förskolor i Tyskland
• AcadeMedia förskolor i Tyskland under varumärkena Joki, StepKe, Espira Kinderbetreuung och Kita Luna. Varje varumärke har ett eget pedagogiskt koncept.
• Under verksamhetsåren 2020/2021 och 2021/2022 planeras 30–40 nystarter med 2 400–2 800 platser.
• Förskolorna finns i Tyskland i Nordrhein-Westfalen, Bayern, Berlin/Brandenburg samt Baden-Württemberg