Ny skola för praktisk yrkesutbildning i Kalmar

Nu startar Movant en ny skola för vuxenutbildning till praktiska yrken i Kalmar. Från och med den här vårterminen finns möjlighet att studera till yrken inom Bygg- och anläggning samt El- och energi, branscher där bristen på utbildad arbetskraft är stor.

Coronapandemin påverkar hela samhället. Behovet av vidareutbildning och omställning är stort när arbetslösheten ökar. Movant är ett viktigt stöd när det gäller kompetensutveckling och kontakten mellan näringsliv och elever.

– Samtidigt som arbetslösheten ökar är det brist på utbildad arbetskraft inom vissa branscher, bland annat byggbranschen. Här har Movant en viktig roll när det gäller att utbilda konkurrenskraftig arbetskraft och bidra till kompetensförsörjningen i Kalmarregionen. Vi ser fram emot att arbeta nära Kunskapsnavet inom Kalmar kommun och företagare så att utbildningarnas innehåll matchar det efterfrågade kompetensbehovet, säger Stefan Eriksson, rektor på Movant i Kalmar.

Positivt mottagande från näringslivet

Skolan ligger i gamla Volvofabriken i Hansa City. Lokalerna är anpassade och ombyggda till luftiga undervisningslokaler. Eleverna deltar i färdigställandet av lokalerna som byggs till autentiska miljöer för praktisk undervisning.

– Planeringen av verksamheten har pågått under hösten. Nu ser vi fram emot att äntligen starta. Vi har fått många positiva kommentarer, bland annat från aktörer inom byggbranschen. Det märks tydligt att företagen i regionen efterfrågar yrkesutbildad arbetskraft. Våra elever kommer trots det tuffa läget på arbetsmarknaden att ha en ljus framtid med goda chanser till jobb, säger Stefan Eriksson.

Fakta

Om Movant i Kalmar

  • Skolan erbjuder praktiska yrkesutbildningar inom kommunal vuxenutbildning (komvux). Utbildningarna som kommer att erbjudas är Elektriker, Träarbetare, Plattsättare, Golvläggare, Betongarbetare och Murare. Fler utbildningar kan bli aktuella.
  • Skolan startar med 50 elever.
  • Adress: Trångsundsvägen 20 i Kalmar
  • Läs mer på hemsidan.

Pressmaterial och högupplösta bilder finns i pressrummet >>