Börje Sundvall på LBS får lärarpris i fysik av Kungliga Vetenskapsakademien

Blanda disciplin med humor, lägg till stor pedagogisk skicklighet och höga förväntningar på eleverna – och resultatet kan bli Kungliga vetenskapsakademiens lärarpris. Börje Sundvall, lärare i matematik, kemi och fysik på LBS Kreativa Gymnasiet i Halmstad, har fått årets lärarpris i fysik.

– Att få uppskattning på detta sätt är smickrande. Att elever har haft nytta av mitt material vet jag redan och det är tack vara alla varma och tacksamma kommentarer från elever som utnyttjat min kanal som gjort att jag har haft driv att fortsätta. 

Stor på YouTube

Kungliga Vetenskapsakademien delar varje år ut fyra lärarpris. Två andra, kanske lite mer kända pris, de delar ut är Nobelprisen i kemi och fysik. I motiveringen till valet av Börje Sundvall skriver de: ”Med god och aktuell ämneskompetens inspirerar och utvecklar lärandet tillsammans med både eleverna och kollegorna såväl experimentellt som teoretiskt. Som komplement och stöd för lärandet har han skapat en omfattande och väl använd bank av digitala presentationer.”

Den bank av digitala presentationer de syftar på är YouTube-kanalen Räkna med mig som Börje Sundvall har och som i dagsläget har över 18 000 prenumeranter. Genom den når han långt utanför skolan med sina drygt 200 inspelade matematiklektioner. 

– Priset är ett kvitto på att jag gjort något värdefullt med min youtubekanal i snart tio år.  Att få uppskattning på detta sätt känns naturligtvis väldigt bra, säger han.

Linda Ekstrand är rektor på LBS i Halmstad och var den som nominerade Börje Sundvall till utmärkelsen:

Jag nominerade Börje för att jag tycker det är otroligt viktigt att duktiga pedagoger uppmärksammas. Börje är en fantastisk inspirationskälla för både elever och personal. Sättet han kombinerar sina djupa kunskaper ihop med sin kreativa sida får alla att bli intresserade av och nyfikna på fysikens och matematikens spännande värld.

Disciplin och glädje

I underlaget Linda Ekstrand skickade till Kungliga Vetenskapsakademien finns bland annat undervisningsutvärderingar som görs på skolan varje termin. I underlaget finns följande motivering: ”Trots att Börje har en klassrumskultur präglad av disciplin, förväntningar och krav så är han en av våra mest populära lärare. Eleverna lyfter fram just dessa delar som framgångsfaktorer kopplat till Börjes enorma kunskap som han varvar med humor, engagemang och glädje.”

Börje Sundvall beskriver sig själv så här:

– Det är viktigt för mig att själv ha kul när jag undervisar. Jag kan skoja, och samtidigt vara ganska hård, jag kräver mycket av dem. Jag är också envis, jag vill verkligen att alla elever ska förstå och jag gör allt för att de ska göra det.

Om LBS Kreativa Gymnasiet Halmstad

LBS i Halmstad läser eleverna teknikprogrammet med profilerna arkitektur och samhällsbyggnad, spelutveckling eller systemutveckling samt det estetiska programmet med profilerna foto & film, e-sport, media-beteende, grafisk design eller spelgrafik.