Succé för padel på Praktiska Sundsvall

Praktiska Gymnasiet i Sundsvall ser ett stort intresse för skolans padelprofil som startade i höstas. Det första läsåret har 26 elever på yrkesgymnasiet valt padel vid sidan av sina vanliga studier.

– Det finns många fördelar med att ha extra idrott på schemat, därför är vi glada att kunna erbjuda denna profil till våra yrkeselever. Intresset är stort, platserna fylldes direkt i höstas av elever fördelade mellan alla våra yrkesprogram och årskurser, säger Linda Emanuelsson, rektor på Praktiska Sundsvall.

Elever som väljer specialiseringen Idrott och hälsa har padel på schemat cirka tre timmar i veckan, vid sidan av sitt yrkesprogram. De kan också välja padel som ett individuellt val eller som en utökad kurs i årskurs 3. Träningspassen ligger i början eller slutet av dagen för att underlätta för eleverna. Skolan hjälper till med skjuts mellan skolan och träningslokalen ProPadel som ligger i Nacksta industriområde.

Patrik Svensson är licenserad padeltränare och coachar eleverna som har valt profilen.

– Vi kräver ingen förkunskap från eleverna som väljer inriktningen, men man måste vara motiverad och vilja lära sig. Vi varierar både teknisk och taktisk träning med samarbetsövningar och teori och nivån anpassas efter elevernas kunskap. Eleverna lånar rack och bollar, de behöver inget material utöver sina träningskläder.

Padelprofilen är en satsning på hälsa och rörelse för unga. Till nästa läsår vill Linda Emanuelsson se över möjligheten att utöka så att ännu fler kan välja profilen eftersom den varit så populär på skolan. Hon poängterar att det finns många fördelar med att unga rör sig mer under sin skoltid.

– Padel är en rolig och social motionsform, vi kan se att eleverna snabbt får vänner och har roligt tillsammans. Att träna leder ofta till att det blir enklare att koncentrera sig på skolarbetet. Det är ett bra komplement för våra yrkeselever som även uppskattas av företagen som tar emot eleverna under deras praktikveckor.

För mer information om Praktiska Sundsvall och skolans satsning på padel, kontakta gärna rektor Linda Emanuelsson.

Fakta: Praktiska Sundsvall

Skolan har följande yrkesinriktade gymnasieprogram: Bygg och anläggning, El och energi, Fordon och transport, Industriteknik, Introduktionsprogrammet, Restaurang och livsmedel, VVS och fastighet samt Vård och omsorg. Förutom padel har skolan även högskoleförberedande kurser i svenska, engelska och matematik som möjliga individuella val, samt entreprenörskap och estetisk kommunikation. Totalt läser knappt 300 elever på Praktiska Gymnasiet Sundsvall.