Robottävling och teknikturné för gymnasieskolor i norr

Denna vecka deltar elever på NTI Gymnasiets skolor i Borlänge, Gävle, Luleå, Sundsvall och Umeå i techeventet NTI Robot Wars, en tävling där eleverna tävlar med egendesignade robotar. Därefter startar Maker Tour – en turné där eleverna visar sin digitala lärmiljö för allmänheten.

NTI Robot Wars är en tävling för elever på gymnasiet som knyter samman praktiska moment i ämnen som matematik, programmering och elektronik. Tävlingen engagerar cirka 200 elever och lärare på fem gymnasieskolor.

– Vi jobbar stenhårt med innovation här i Umeå. Våra elever gillar att lösa tekniska problem och att omsätta idéer till handling. Det manifesteras verkligen genom robottävlingen och skolornas fina samarbete, säger Petra Norqvist, rektor NTI Gymnasiet Umeå.

Alla skolor inom NTI Gymnasiet har ett makerspace, som är en slags digital slöjdsal med 3D-skrivare och annan teknisk utrustning. Här kan eleverna vara kreativa och jobba med både problemlösning och design. Robotarna som eleverna konstruerat ska tävla i bland annat hinderbana och stridsbana med tema 8-bit, men det finns också ett designelement där robotarnas konstruktion och design jämförs.

– Tävlingarna kommer att filmas denna vecka, bland annat i stadshuset här i Sundsvall. Sedan producerar våra medieelever en miniserie av evenemanget som ska sändas i skolornas sociala mediekanaler i mitten av april, säger Jon Ellrose, rektor på NTI Gymnasiet Sundsvall, tillika samordnare för skolornas gemensamma techevenemang.

Turnén “Maker Tour” startar i april

Inom NTI Gymnasiet har skolor arrangerat Tech-days sedan många år tillbaka. Eventen har alla digitala förtecken och utformas på lite olika sätt utifrån skolans lokala förutsättningar. I april genomför varje skola i region norr en Maker Tour på sin ort, med en minibuss som är utrustad med bland annat 3D-skrivare, VR-utrustning, robotar och mätdataloggar. Boende i Sundsvall har redan kunnat se NTI Gymnasiets makerbuss på torget där allmänheten kan testa tekniken och ställa frågor.

– Att ge barn och ungdomar möjlighet att ställa frågor, testa och utforska teknik tillsammans är viktigt. På grund av pandemin kan våra skolor inte ta emot besökare, därför är vi glada att vi genom detta initiativ kan visa upp vad våra elever kan åstadkomma tillsammans med våra systerskolor i norr, säger Charlotte Pittja, rektor NTI Gymnasiet Luleå.

Vill få fler unga att välja tekniska utbildningar

Samhällets digitalisering skapar både nya möjligheter och utmaningar inom alla branscher. Enligt de senaste siffrorna från IT- och Telekomföretagen råder det kompetensbrist inom techsektorn, med ett förväntat underskott på cirka 70 000 personer inom bara tre år.

– Vårt uppdrag är att ge våra elever digital spetskompetens och kunskaper i ny teknik redan på gymnasiet. Det är viktigt att vi skapar miljöer och samarbeten som bidrar till att fler unga söker sig till branschen och då behöver vi som skola ligga i framkant, säger Anna-Lena Björklund, rektor på NTI Gymnasiet Helix i Borlänge.

NTI Gymnasiet har sedan flera år partnerskap med RISE och IFOUS som säkrar att skolornas utvecklingsarbete ligger i linje med Sveriges ambition om att bli ledande inom digitalisering.

– Fokus på bioteknik och life science ökar i samhället och intresset för naturvetenskapliga program är fortsatt högt, vilket skickar positiva signaler till oss att vi har en gymnasieutbildning med hög efterfrågan, säger Sofia Stoltz, rektor NTI Vetenskapsgymnasiet Gävle. 

36% av Sveriges elever som studerar IT-inriktningen EEDAT och 23% av de elever som valt teknikprogrammets informations- och medieteknikinriktning går på någon av NTI Gymnasiets skolor. Detta speglar skolornas intentioner om att ge sina elever de bästa förutsättningarna att leda och navigera i en digitaliserad framtid. 

– Vårt motto ”Framtidens innovationer börjar här” ser vi spår av inom alla våra 29 skolor. Vem vet, vi kanske har mobila makerspaces på alla torg nästa år. Eller virtuella tours! Vi ser väl vem som tar lead på det initiativet. Det saknas ju inte direkt engagemang och vilja inom vår organisation, säger Sarah Stridfeldt, skolchef NTI Gymnasiet region norr.

 

 

För mer information, kontakta skolchef Sarah Stridfeldt eller skolornas rektorer.

Om NTI Gymnasiet och NTI Vetenskapsgymnasiet

NTI Gymnasiet har 29 skolor runt om i Sverige. Eleverna studerar bland annat it, programmering, teknikvetenskap, design och produktutveckling, design, spelutveckling och naturvetenskap. I Luleå, Umeå och Sundsvall har skolorna teknikprogrammets fjärde år, där eleverna studerar för att bli gymnasieingenjörer.

Läs pressmeddelandet här.