Ledarpriser 2015

Årets Kvalitetspris

Jens Levin
Rektor på Plusgymnasiet, Kristianstad

JensLevinMotivering

Jens Levin har genom systematik och stegvisa förändringar fått en skola som för fyra år sedan växte åt fel håll och sågs som en ”ful ankunge” att vända i motsatt riktning och utvecklas till den svan Plusgymnasiet är idag. Skolan har inte bara blivit en stolthet för AcadeMedia utan även för sin hemkommun. För fyra år sedan hade skolan 37 elever. Idag är de över 450 elever. När kommunen genomförde sin kvalitetsundersökning hade denna enhet högre resultat än kommunens övriga skolor inom 40 av 42 områden. Detta är ett resultat av ett långsiktigt och fokuserat ledningsarbete. Ett ledarskap som gjort stor skillnad.


Årets kommunikatör

Marie Haga
Rektor på Vittra Gerdsken, Alingsås

MarieHagaMotivering

Med en stor portion värme, personlighet och professionalitet intar Marie Haga varje möte, i och utanför skolan. Genom sin goda hand med verksamheten och omvärlden har hon blivit en respekterad och viktig stöttepelare för barn, elever, föräldrar och medarbetare på skolan. Hon är också den naturliga samarbetspartnern i skolfrågor för både lokala medier och kommunens politiker.

Marie Haga är en rektor med mycket mod. När många andra stod lamslagna av händelsen i Trollhättan gjorde hon, genom sitt snabba agerande och sin medverkan i media, Vittra Gerdsken till en förebild, inte bara för Vittra utan även för hela Skolsverige.


Årets kulturbärare

Erik Holmqvist
Verksamhetschef, Grundläggande moduler, Hermods

ErikHolmqvist

Motivering

Verksamhetschefen Erik Holmquist började på Hermods 2014 och skulle då starta Grundläggande Moduler (GM) som till omsättning är Hermods största uppdrag sedan starten 1898. Tack vare Eriks förmåga att anamma det som brukar kallas Hermodshjärtat, att kombinera affärsmässighet med att stort hjärta, är Grundläggande Moduler nu en av de mest framgångsrika verksamheterna inom AcadeMedias Vuxenutbildning.

Han driver en verksamhet som genomsyras av medarbetare som är stolta över Hermods långa tradition, och hela hans team på ca 300 medarbetare drivs av ett enormt engagemang att göra skillnad i samhället. Nöjdhetssiffrorna är också i en klass för sig, Grundläggande Moduler har 97 % nöjda deltagare över hela landet. Erik är ett ypperligt exempel på hur Hermods kultur kan bli praktik och hur det i sin tur leder till engagemang, entusiasm och fantastiska resultat.


Årets ledare

MariaWesterlundMaria Westerlund
Rektor, Atheneskolan, Pysslingen Skolor, Visby

 

Motivering

När Maria Westerlund började som rektor på Atheneskolan 2011 hade skolan sämst resultat av alla skolor på Gotland. Hon har sedan dess genom ett gediget och systematiskt arbete på skolan, både med kvalitetsfrågor och utvecklingsfrågor, skapat en solid och framstående verksamhet med stolta och kompetenta medarbetare. Resultatet syns bland annat genom att Atheneskolan i år hade Gotlands högsta meritvärde. Maria har ett högt ledarindex, hög medarbetarnöjdhet, nöjda elever och föräldrar samt en sund ekonomi.

Maria representerar också varumärket Pysslingen Skolor med stolthet och delar gärna med sig av sina erfarenheter och tankar med sina kollegor, både analogt och digitalt. Hon är även en fin och uppskattad representant för AcadeMedia både lokalt och nationellt och har varje år stöttat AcadeMedias satsning på Almedalsveckan på ett fantastiskt sätt.


Årets innovatör

Jörgen Frohm

Rektor på Framtidsgymnasiet, Göteborg

JorgenFrohm

Motivering

Jörgen Frohm på Framtidsgymnasiet har genom sitt tydliga arbete med Språkintroduktion under många års tid hjälpt unga människor som kommer till Sverige till en bättre framtid. Språkintroduktion är en fråga som för de flesta länge legat långt under radarn, men som under det senaste året fått stor uppmärksamhet.

Jörgen har jobbat med Språkintroduktion i nästan tio år, det har varit viktigt både ur ett tillväxtperspektiv och ett samhällsperspektiv. Han såg långt före de flesta andra möjligheterna för nyanlända i Sverige, och har därmed nu, när vi andra börjar komma ifatt honom, ett stort informations- och kunskapsövertag. Han är en extremt tydlig och kommunikativ ledare för eleverna på Framtidsgymnasiet, och ger unga vuxna med stora behov klart förbättrade livschanser.


Årets hederspris

Sara Lindberg

Kvalitetschef, Pysslingen Förskolor

SaraLindberg

Motivering

2015 års hederspris går till en riktig kämpe som alltid håller fanan högt, en person som inte viker undan för processen och som ihärdigt driver kvalitetsfrågorna. Med mod, gott humör, vänlighet och envishet i en perfekt avvägd blandning har hon tillsammans med sitt team satt svensk förskola på kartan och lyft förskolans uppdrag till nya höjder. Hon har vandrat en lång väg från lärare till kvalitetschef och bidrar aktivt till utvecklingen av förskolan i både Sverige och Norge.

Innehållsansvarig

Uppdaterad