Tur och retur Ystad-Lyon för elever på Praktiska Gymnasiet

Praktiska Gymnasiet erbjuder sina elever internationellt utbyte via det EU-finansierade Erasmusprogrammet. I vår ger sig elever från Praktiska Gymnasiet i Ystad ut på drömpraktiken i franska Lyon.

— Det ska bli spännande att uppleva en annan arbetskultur. Jag har aldrig varit i Frankrike och den här erfarenhet har jag alldeles säkert stor nytta av i framtiden, säger Fredric Johnn Dahlberg som går VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska Ystad.

Tillsammans med tre andra elever åker han i mars till Lyon för den tre veckors långa praktiken. Det EU-finansierade projektet Erasmus+ står för uppehälle och resa för deltagarna och för att få ansöka skriver eleverna cv och personligt brev.

Hanna Lantz läser hantverksprogrammet med inriktning hår- och stylist.

— Jag ser mest fram emot att se hur man arbetar inom stylistyrket i Frankrike och hur teknikerna ser ut. Sen har jag hört mycket gott om fransk mat så den ser jag fram emot att få testa också, säger hon.

Ger internationellt perspektiv

Ingen av eleverna har varit i Frankrike förut och ett av syftena med praktiken är att ge dem internationella perspektiv på sina framtida yrken. Med på resan för att “jobb-skugga” sina franska lärarkollegor åker två lärare från Praktiska Ystad.

Dafvid Hermansson är biträdande rektor på Praktiska Gymnasiet i Ystad.

— För våra elever är det en fantastisk möjlighet att i skarpt läge få prova på sitt yrke utomlands. De får lära sig både termer, begrepp och hur jobbmöjligheterna ser ut i ett annat land. De får dessutom en chans att växa i sitt yrke redan under utbildningen, säger han.

Fakta: Praktiska gymnasiet

På Praktiska Gymnasiet finns möjlighet att läsa en rad utbildningar. Bland annat till hår- och makeupstylist, murare, personbilsmekaniker, barnskötare, florist, byggnadsmålare, bagare, industrielektriker, trädgårdsanläggare och golvläggare.

Gymnasieutbildningen varvar teori och praktik genom fördjupad teori och träning i skolan med arbetsplatsförlagt lärande (APL). Praktiska Gymnasiet är en av de ledande aktörerna inom gymnasial lärlingsutbildning i Sverige.

Inbjudan till AcadeMedias seminarium om yrkesutbildning

Den 12 februari arrangerar AcadeMedia ett öppet seminarium i Stockholm om yrkesutbildning. Då diskuterar företrädare för utbildningssektorn och näringslivet hur yrkesutbildningar kan växa och utvecklas för att möta samhällets behov.

Medverkar gör bland andra Lotta Naglitch, undervisningsråd och föreståndare för Lärlingscentrum, Skolverket, Helene Hellmark Knutsson (S) vice ordförande Näringsutskottet, Lars Püss (M) ledamot Utbildningsutskottet, Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation, Svenskt Näringsliv, Fredrik Torberger, framtidsstrateg Kairos Future, och Marcus Strömberg vd AcadeMedia.