Traineeprogram för lärarstudenter

Nu har AcadeMedias traineeprogram för lärarstudenter startat. Både Pysslingen Skolor och Vittra deltar i programmet som riktar sig till sistaårsstudenter på lärarutbildningen. Tillsammans med företaget Studentvikarie, som ansvarar för urval och matchning, vill vi ge lärarstudenter en unik möjlighet att förbereda sig för yrkeslivet.

Programmet kombinerar teori och praktik med individuell handledning från en erfaren mentor. Som student anställs du på deltid under sista terminen av lärarprogrammet och därefter är ambitionen att du ska erbjudas en tillsvidareanställning på samma grundskola.

Det här händer under programmet

Hösten 2018
Antagningen till lärartraineeprogrammet sker löpande under hösten och antalet platser är begränsat. När du gjort din anmälan kommer Studentvikarie att bjuda in dig till en intervju och därefter börjar arbetet med att hitta en skola och mentor som passar just dig. Ansökan är fortfarande öppen och det finns ett fåtal platser kvar.

Våren 2019
Programmet startar under våren och du läser sista terminen på lärarutbildningen samtidigt som du får lön och en deltidsanställning som motsvarar ungefär tio procent. Du får kontinuerlig handledning av en erfaren mentor och bjuds in till nätverksträffar med andra lärartraineer. Handledningen med din mentor kommer att utgå från förutbestämda ämnen så som betyg och bedömning, men det kommer också finnas gott om utrymme för att diskutera särskilda situationer som uppstår, eller ämnen som du själv behöver extra stöd i. På träffarna får du tips och inspiration i din lärarroll. Du kommer att möta erfarna lärare och föreläsare som lyfter konkreta områden som nyutexaminerade lärare ofta upplever som utmanande. Det kan exempelvis handla om utvecklingssamtal, föräldramöten, ledarskap i klassrummet, vikten av relationer och så vidare.

Läsåret 2019/20
När du har tagit lärarexamen är ambitionen att erbjuda dig en tillsvidareanställning på skolan där du är trainee. Under det första året har du kvar din mentor och du fortsätter att delta i programmets nätverksträffar. Traineeprogrammet avslutas till sommaren 2020 och då fortsätter din anställning som lärare på skolan.

Frågor & svar
Här hittar du som är student frågor och svar om programmet, och här finns frågor och svar för dig som är rektor på en skola som vill ta emot en lärartrainee.

 

Läs mer

Lärartraineen Lobaba Merhi berättar om sina erfarenheter av programmet: “Upplägget med traineeprogram är superbra”

Saskia Skogman, HR-strateg, berättar om programmet: ”Med vårt traineeprogram vill vi ge lärarstudenter en riktigt bra start på karriären”

 

 

 

Kontakt

Saskia Skogman
HR-strateg AcadeMedia
Mejl: saskia.skogman@academedia.se
Telefon: 072 547 78 44

 

Om Pysslingen Skolor

Pysslingen Skolor har 52 grundskolor med olika pedagogiska inriktningar. Några av dem har integrerade förskolor och alla har ett gemensamt fokus på hög kvalitet, elevernas välmående och strategier för bättre lärande. Läs mer om Pysslingen Skolor här.

Om Vittra

Vittra har 25 för- och grundskolor runt om i landet. Den första startade 1993. Vittra arbetar för att bidra till ökade livschanser genom utbildning och lärande. Läs mer om Vittra här.

Innehållsansvarig

Uppdaterad